Cambridge Analytica had veel meer data dan van 87 miljoen mensen

Voormalig medewerkster Brittany Kaiser heeft dit verklaard aan het Britse parlement. Afgelopen weken kwam naar buiten dat Cambridge Analytica over data beschikte van 87 miljoen mensen.

Deze data werd onder andere misbruikt om de presidentsverkiezingen in de VS en de Brexit te beïnvloeden. Onder hen bevonden zich 61.000 Belgen. Volgens Kaiser die Cambridge Analytica in januari verliet is 87 miljoen een onderschatting.

Persoonlijkheidstest

Om aan te data te komen gebruikte CA de ‘Thisisyourdigitallife’-app. Dit is een persoonlijkheidstest die door Cambridge onderzoeker Aleksandr Kogan is ontwikkeld. De app is door 270.000 mensen gedownload en verzamelde gegevens van de gebruikers en al hun Facebook vrienden. Dit leverede uiteindelijk een dataset op van 87 miljoen mensen. Volgens Kaiser is dit echter niet de enige persoonlijkheidsapp zijn waarmee data werd verzameld.

‘Sex Compass’- en ‘Music Personality’ quizjes zijn twee andere voorbeelden die Kaiser aanhaalt. Hierdoor ligt het voor de hand dat er van veel meer mensen data is verzameld. Facebook liet aan de Guardian weten dat er een onderzoek loopt naar alle apps die toegang hadden tot grote hoeveelheden data.

Er is beloofd een volledige audit uit te voeren van elke app met verdachte activiteiten. ‘De ontwikkelaars zullen van Facebook verwijderd worden en de slachtoffers worden op de hoogte gebracht.’, aldus Facebook.

World backup day

Afgelopen zaterdag (31-03-2018) was het world backup day. Nog steeds gaat er veel data verloren omdat er geen (goede) backups worden gemaakt. Data Recovery Nederland waarschuwt altijd om goede backups te maken om leed te besparen. World backup day, data recovery

 

 

 

 

Tijd om stil te staan bij de belangrijkste punten wanneer het gaat om het maken van een backup. Met onderstaande punten zorg jij ervoor dat jij je data zo veilig mogelijk bewaakt.

1: Bepaal je backup strategie

Heb je grote bestanden (zoals video’s) waarvan je een backup wil maken? Overweeg dan een snellere schijf. Werk je op een Mac? Kies dan voor een snellere schijf met Thunderbolt.

2: Maak meerdere backups en bewaar deze op verschillende plaatsen

Maak meerdere backups. Om zeker te zijn is het altijd verstandig om meerdere backups te maken en indien mogelijk, deze op verschillende plekken te bewaren. Maak backups op verschillende manieren bijvoorbeeld op een externe schijf en in de cloud.

3: Maak een planning voor je backups

Hier heb je veel middelen voor. Vaak leveren externe schijf fabrikanten gratis software waarmee je backups (automatisch) kunt plannen. Handig omdat je er niet echt meer bij stil hoeft te staan.

4: Ontkoppel je backup

Heb je een backup gemaakt op een externe schijf? Koppel deze dan los en bewaar deze op een veilige plek. Op deze manier ben je veiliger voor virusaanvallen, inbraken en hacks.

5: Toch je data kwijt?

Geen paniek. Data Recovery Nederland is dé data recovery specialist. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen doen.…

Meerderheid kiest tegen bij het raadgevend referendum over de ‘sleepwet’

Op 21 maart 2018 heeft 49,44% van de kiezers tegen en 46,53% voor de ‘sleepwet’  gestemd. Dit is door de Kiesraad bekend gemaakt bij de officiële uitslag van het referendum dat vorige week tegelijk plaatsvond met de gemeenteraadsverkiezingen.


 

 

 

 

 

In totaal waren er 3.317.496 tegenstemmen en 3.122.628 stemmen voor de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder waren er 270.288 blanco stemmen.

Het was vorige week al duidelijk dat de tegenstemmers de winnende hand hadden uit exitpolls. Omdat het gaat om een raadgevend referendum, is het kabinet niet verplicht om de plannen te schrappen. Wel wordt bij de komende ministerraad besproken of en hoe de wet aangepast zal worden.

De wet heeft onder andere invloed op het volgende:

  • Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
  • Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

Wordt een zwarte doos verplicht in auto’s?

Het Verbond van Verzekeraars pleit voor een zwarte doos in auto’s die verplicht moet worden. Daarmee wordt ongevalsdata sneller beschikbaar waardoor de schade een stuk sneller afgehandeld kan worden. Ook is er een voorstel om toegang te krijgen tot de data.

 

 

 

 

 

 

Het Verbond geeft aan dat bijvoorbeeld de politie de gegevens na een ongeval kan uitlezen om toegang tot waardevolle informatie te verkrijgen. Ook de verzekeraars zouden toegang moeten krijgen. Hierdoor kan de aansprakelijkheid eenvoudiger worden vastgesteld bij een ongeval/aanrijding. Ook worden zaken zoals het rijgedrag geregistreerd.

Toegang tot realtime data is voor de verzekeraars het meest interessant omdat zij al toegang hebben tot historische gegevens. Het rijgedrag van de bestuurder en data over het woon-werkverkeer is vooral interessant ‘om mobiliteitsoplossingen te kunnen bieden’.

Wel kan de bestuurder kiezen tussen verschillende verzekeringen zodat hij/zij niet verplicht wordt om gegevens af te staan.

 

 

 

Nieuwe Nederlandse campagne tegen online gevaren

Slechts 50% van de Nederlanders weet zich te bewapenen tegen online gevaren. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Om meer Nederlanders bewust te maken van de online gevaren en wat hiertegen gedaan kan worden, wordt er een campagne gelanceerd. Ransomware en andere online gevaren staan hierbij centraal.

Van de Nederlanders denkt 45% dat zijn/haar gegevens interessant zijn voor cybercriminelen. Toch worden er vaak geen voorzorgsmaatregelen genomen. Zo worden er software updates uitgesteld door de helft van de Nederlanders. 4 op de 10 Nederlanders gebruikt regelmatig gratis openbare wifi-netwerken en ook 4 op de 10 Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts zoals webshops, internetbankieren en email.

Het doel van de campagne is om Nederlanders beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. De campagne wordt via social media zoals Facebook, Twitter en Snapchat ingezet maar ook via radio commercials.

Samsung produceert 30,72 Terabyte schijven

In navolging van Intel komt Samsung nu ook met een SSD op de markt met hoge opslagcapaciteit. Samsung doet niet kinderachtig en komt met de PM1643 met ruim 30 TB! Intel heeft 8 TB ter vergelijking. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van SSD’s vanwege de hoge snelheid maar ook de betrouwbaarheid en de datadichtheid

Samsung produceert 30,72 TB

Samsung heeft de nieuwe schijf op een nieuwe en grotere V-NAND van 512 gigabit gebaseerd. De chip met 64 lagen heeft tweemaal zoveel geheugen als de voorgaande 256 gigabit-die. Daardoor kan ook de opslag van de PM1643 van 15,36 verdubbeld worden naar 30,72 TB. 16 van deze 512GB-dies worden tot een 1 TB package gestapeld. Hiervan worden er 32 in een 2.5” behuizing geplaatst.


Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van een 12 GB/s SAS interface claimt Samsung sequentiële lees-en schrijfsnelheden van 2100 en 1700 MB per seconde.

Waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van de dram-buffer van 40 GB. De Random performance bedraagt respectievelijk 400.000 en 50.000 IOPS. Het lijkt er daardoor op dat PM1643 zich vooral op lees-intensieve massaopslag richt.

De SSD komt ook in de volgende versies: 15,36, 7,68, 3,84, 1,92 TB en 960 en 800 GB. De 30,72 TB ging vorige maand in massaproductie. De overige versies volgen later.

Particuliere vraag naar Data Recovery stijgt

Data Recovery Nederland ziet een flinke stijging in aanvragen van particulieren wanneer het gaat om data recovery. In 2017 is het aantal aanvragen met maar liefst 25% toegenomen t.o.v. 2016. Een verklaring hiervoor kan zijn dat particulieren steeds vaker een externe harde schijf kopen omdat deze in prijs is gedaald de afgelopen 2 jaar.

Een 1 terabyte externe harde schijf kostte in 2015 gemiddeld zo’n 95 euro. Eind 2017 was dit ongeveer 75 euro.

Vaak worden externe harde schijven op bureau’s gelegd waardoor de kans dat ze vallen vrij groot is. Hierdoor ontstaat fysieke schade waarbij er specialistisch werk komt kijken om de data weer te herstellen.

Nieuwste vorm van cybercriminaliteit

CybercrimeDRN  detecteert (signaleert) nieuwste vorm van cybercriminaliteit

DRN waarschuwt gebruikers voor de nieuwste computer-misdaadpraktijk. Volgens dhr. Ghilav, directeur van Data Recovery Nederland, worden de cyber-criminelen steeds vindingrijker en agressiever

Klanten worden gebeld door personen die voorwenden Microsoft te vertegenwoordigen. Mocht de klant het telefoonnummer van de beller willen controleren dan blijkt dat nummer inderdaad een aansluiting van Microsoft. Zij beweren dat achterhaald is dat via zijn/haar computer virussen worden verspreid over de hele wereld. Om te bewijzen dat het inderdaad Microsoft betreft, moeten klanten DOS openen en MS config intoetsen, waarna de beller uit zichzelf al het nummer onder de pagina noemt. Hierdoor schept men vertrouwen in de aannemelijkheid van het verhaal.

Vervolgens vraagt men, ter ondersteuning , toestemming voor doorverbinding met een senior technichian. Deze vraagt dan naar de virusapplicatie. Na de informatie dat Windows Vista met een AVG virusscanner wordt gebruikt, wendt men voor dat AVG alle Microsoft programma’s ondersteunt behalve Vista.

De “techneut” oppert hierop om een scan op de computer uit te voeren, waarna op het scherm “als gevaarlijke geclassificeerde programma’s qua verspreiden van virussen” verschijnen.

De “techneut”  wil hierbij assisteren, mits het certificaat van Microsoft nog geldig is. Is dit niet het geval,  dan moet de klant een programma downloaden om deze complicatie te omzeilen en de huidige problemen in te kapselen. Vervolgens vraagt hij toestemming om in te loggen in de computer.

Direct na het inloggen beweert hij dat het certificaat kan worden vernieuwd om zo de problemen op te lossen. De klant dient hiervoor wel te betalen via internetbankieren. Het alternatief is een directe blokkering van de computer vanwege het gevaar voor de gemeenschap. Er kan ook worden betaald via Ideal. Oplettende klanten zien, bij het opmaken van de rekening, dat de wisselkoers van euro’s omgezet worden naar Indiase roepies.

Indien daar een opmerking over wordt gemaakt, wordt geroepen:  “oké, je bent gehackt en je kan er niets aan doen”. “Bekijk het maar”, waarnaar de verbinding wordt verbroken en de computer  compleet is geblokkeerd.

Om deze computer weer te kunnen gebruiken, dient deze eerst helemaal opgeschoond te worden met als gevolg dat alle waardevolle bestanden verloren raken.

Helaas zal een data recovery operatie in dit soort gevallen geen uitkomst bieden.…

Data Recovery Nederland – Winnaar ”Branche Award 2015”

Data Recovery Nederland wint de Branche Award voor de branche “Data Recovery” en is genomineerd voor de Nationale Business Succes Award 2015

Winnaar-Branche-Award-2015DRN B.V. is door Het Nationaal Business Succes Award Instituut uitgeroepen tot branchewinnaar 2015 van de branche “Data Recovery” en genomineerd voor de Nationale Business Succes Award; de grootste ondernemersprijs van Nederland welke wordt gerealiseerd met medewerking van het Algemeen Dagblad, Financiële Dagblad, Managementteam, BNR Nieuwsradio en RTL Televisie.

Het Nationaal Business Succes Award Instituut, opgericht in 2011, heeft als doel; de actuele en essentiële kennis over succesfactoren van onderscheidende, toonaangevende topbedrijven onder de aandacht te brengen via diverse eigen communicatieplatforms en events. Het NBSA-instituut, selecteert bedrijven op grond van hun onderscheidende positie in hun branche en waarvan het 3C-business model (Competition, Customer, Corporation) cruciaal zijn voor de succesfactor van hun organisatie.

Het complete team van DRN is zeer vereerd met deze onverwachte grootse onderscheiding.

“Wij waren volop aan het werk en onverwachts kregen wij een telefoontje over de nominatie. “Dit kwam vanuit het niets uit de lucht vallen”. “Wie had dit ooit kunnen denken?”. “Hier waren wij niet op bedacht”, aldus de heer Hamed Ghilav, directeur van DRN B.V..

“Uiteraard is dit uitsluitend te danken aan het succesvol teamwork van al onze medewerkers”. “Wij zijn een ijzersterk team wat voortreffelijk op elkaar ingespeeld is als een goed geoliede machine”. “Ieder individu, heeft hart voor de zaak en is zeer gedreven om onze klanten een zo goed mogelijke service te verlenen”. “Constant wordt er meegedacht en oplossingen aangedragen om onze dienstverlening nog beter en efficiënter te organiseren”.

“Onze klanten zijn voor ons erg belangrijk”.  “Wij beseffen als geen ander hoe belangrijk verloren data voor mensen kunnen zijn”. ”Gedupeerden die bij ons komen, zijn vaak in paniek”. “Stel je eens voor dat het jou zou overkomen?” ”Dan wil je ook serieus genomen worden en goede voorlichting krijgen”. “Jezelf hiervan bewust zijn, in de huid van de klant kruipen, is vermoedelijk de reden achter ons succes”, volgens de heer Ghilav.

uitzendflyer_Data-Recovery-NederlandKijk allemaal op 20 & 26 september naar het programma ‘De Succesfactor’ op RTL-7 waarin DRN B.V. te zien is!

Harde schijf redding door professionals

Data Recovery NederlandHet verlies van gegevens van een defecte harde schijf kan aan bedrijven grote schade toebrengen. Repair Services kunnen het probleem in de meeste gevallen repareren. Echter, de reparatie vergt specialistische kennis en zal daarom veel geld kosten ; vergeleken met het dreigende verlies van data, de gang naar de specialist waard.

Positief: herstel is bijna altijd mogelijk !

Eerst het slechte nieuws: degene die een harde schijf wil reparen heeft in de meeste gevallen professionele hulp nodig. Het goede nieuws is echter : de slagingskans is bij professionele recovery van DRN 95 procent. Dan is het fijn om de verloren gewaande data weer snel aan te kunnen.

Bij de kosten blijkt dat niet alleen de ernst van de schade de prijs beïnvloedt, maar met name de urgentie. Vooral met gevoelige bedrijfsgegevens betekent elke dag zonder toegang hoge verliezen ; Data Recovery Nederland heeft derhalve een 24-uurs service, waarbij de schijf in een zeer korte tijd wordt gelezen. De verhouding dataverlies/tijdsbestek zal voor ieder afzonderlijk verschillen.  Boekhoudkundige gegevens uit het verleden kunnen wellicht een week wachten op herstel, terwijl belangrijke documenten voor de lopende projecten als regel zo snel mogelijk moeten worden ingezien. In de handen van computer experts is dat mogelijk, zelfs indien de aard van de schade een belangrijke factor blijft.

Fysieke schade wegen het zwaarst

In het algemeen is er een positieve prijstrend waargenomen. Dit is logisch, met een toenemend aantal computers, neemt ook het aantal reparatiediensten toe. En concurrentie leidt tot lagere prijzen. Echter, de verschillen tussen de logische en fysieke schade zijn groot: logische schade wordt meestal veroorzaakt door software, misschien zelfs door een virus, terwijl ook een Master Boot Record (MBR) kan leiden tot falen. In dat geval vereist de reparatie “slechts” het gebruik van speciale software; bij fysieke schade aan de harde schijf, zoals gesmolten transistors, is reparatie veel moeilijker – en dienovereenkomstig duur. Veel van de niet-herstelbare gevallen zijn dan ook het gevolg van schade aan de hardware.

DRN adviseert daarom altijd om de gegevens te back-uppen. De klassieke versie wordt uitgevoerd met één of meer extra harde schijven; Cloud is daarnaast ook nog een praktische optie. Een data recovery is altijd zinvol, maar wie bovendien ook back-up heeft uitgevoerd, heeft parallel aan het repareren directe toegang tot zijn gegevens en is niet afhankelijk van de wachttijd.…