Voormalig medewerkster Brittany Kaiser heeft dit verklaard aan het Britse parlement. Afgelopen weken kwam naar buiten dat Cambridge Analytica over data beschikte van 87 miljoen mensen.

Deze data werd onder andere misbruikt om de presidentsverkiezingen in de VS en de Brexit te beïnvloeden. Onder hen bevonden zich 61.000 Belgen. Volgens Kaiser die Cambridge Analytica in januari verliet is 87 miljoen een onderschatting.

 

Persoonlijkheidstest

Om aan te data te komen gebruikte CA de ‘Thisisyourdigitallife’-app. Dit is een persoonlijkheidstest die door Cambridge onderzoeker Aleksandr Kogan is ontwikkeld. De app is door 270.000 mensen gedownload en verzamelde gegevens van de gebruikers en al hun Facebook vrienden. Dit leverede uiteindelijk een dataset op van 87 miljoen mensen. Volgens Kaiser is dit echter niet de enige persoonlijkheidsapp zijn waarmee data werd verzameld.

‘Sex Compass’- en ‘Music Personality’ quizjes zijn twee andere voorbeelden die Kaiser aanhaalt. Hierdoor ligt het voor de hand dat er van veel meer mensen data is verzameld. Facebook liet aan de Guardian weten dat er een onderzoek loopt naar alle apps die toegang hadden tot grote hoeveelheden data.

Er is beloofd een volledige audit uit te voeren van elke app met verdachte activiteiten. ‘De ontwikkelaars zullen van Facebook verwijderd worden en de slachtoffers worden op de hoogte gebracht.’, aldus Facebook.