Een aantal autofabrikanten hebben in samenwerking met onder andere Apple, LG en Qualcomm een standaard gepresenteerd voor een digital key voor auto’s. Hierdoor wordt het in de toekomst mogelijk om auto’s te ontgrendelen door middel van een smartphone. Het Koreaanse Samsung leidt het project.

Digital Key Versie 2.0 moet er voor zorgen dat de meeste auto’s en smartphones compatibel zullen zijn door middel van een veilige data overdracht. Het gaat hierbij voornamelijk om smartphones van Samsung, Apple en LG. Versie 2.0 staat gepland voor begin 2019, maar autofabrikanten kunnen al aan de slag met de eerste versie van Digital Key.

Van autofabrikanten Audi, BMW GM, Hyundai en Volkswagen is het bekend dat zij momenteel de 1.0 versie gebruiken. De techniek werkt nu nog op basis van NFC (Near-Field Communication). Het vermoeden is dat er in de toekomst mogelijk gewerkt gaat worden met bluetooth, zodat de gebruiker alleen in de buurt van de auto moet zijn voor het ontgrendelen.

Er is nog niet veel bekend over de beveiliging, uiteraard het belangrijkste aspect in dit geval. In de whitepaper wordt er gesproken over een Trusted Service Manager. Deze zou direct moeten communiceren met het Secure Element in de NFC-chip van de smartphones.

Voorlopig is de Digital Key nog gericht op auto’s, maar onder andere hotels kunnen de techniek ook inzetten in de toekomst.